sonkran

Det thailändska nyåret, Songkran inleder regnperioden i södra delen av Thailand. Man firar nyåret den 13-15 april och enligt traditionen slänger man stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig. Songkran firas även i Burma, Laos och Kambodja.

Songkran firas överallt utomhus med att man sprutar vatten på allt och alla. Vänner och förbipasserande, samt bilar. Man slänger även vit färg (vatten blandat med talk, barnpuder). Det är en mycket stor fest men den har vissa regler. Är man nybörjare så bör man främst vara ute dagtid för på natten är det inte lika kul. Att bli målad vit betyder lycka, att få vatten på sig betyder att man blir ren till det nya året. Alltså är bådadera en vänlig gest.

Vattensprutandet är idag det tydligaste inslaget i firandet, men under nyårsfirandet är det många som också enligt traditionen besöker kloster för att be och ge mat åt munkar.

"Sawasdee bii mai!" betyder "gott nytt år!" på thailändska. Resenärer som är i Thailand över thailändarnas nyår kommer höra denna fras oräkneliga gånger under de tre dagar som songkran firas. Songkran varar mellan 13-15 april och är inte bara thailändarnas största och viktigaste högtid, det är även något som alla övriga Thailandsälskare måste uppleva minst en gång i livet.

Över hela landet förvandlas gatorna till vattenkrigszoner där folk i hawaiiskjortor beväpnar sig med kraftfulla vattengevär och hinkar med isvatten. Efter en rejäl dusch brukar offret smörjas in med kalkpulver som även det fungerar som en välgångsönskan.

Resenärer som besöker Thailand under songkran kan se fram emot en upplevelse som knappast liknar något annat. För att frammana den rätta songkran-stämningen följer här fem oumbärliga saker som varje besökare bör utrusta sig med inför det galna firandet.


barn som vattanar dom äldre, den gammla traditionen.


vattenkriget i Chiang mai en mellan stor stad i thailand högt uppe i thailand.
Postat av: eemeiix

SV: Tack detsamma :)

Datum; 2012-04-15 Tid: 00:40:12 Blogg: http://eemeiix.blogg.se/

Postat av: Frida

SV: aha okej :)

Datum; 2012-04-15 Tid: 08:49:05 Blogg: http://fridaannas.blogg.se/

Postat av: Maliin^^,

sv; jag blev följare 36:) säg till när du följer min blogg och vilken följare du blev!;Dkram!

Datum; 2012-04-15 Tid: 10:31:12 Blogg: http://maliinmattsson.blogg.se/


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


RSS 2.0